Vleermuishuis Project

Vleermuishuis Project


We hebben in ons land ongeveer 20 soorten vleermuizen. Dit zijn allemaal beschermde soorten. Dat betekent dat vleermuizen niet gedood, gevangen of gestoord mogen worden. In de wet staat dat als mensen iets bouwen, dan moet er rekening worden gehouden met de vliegroutes en jachtgebieden van de vleermuizen. Dat is belangrijk want de vleermuis heeft het niet zo makkelijk.


Door moderne huizenbouw, verstedelijking, het verdwijnen van bomen door verkeerd bomenbeleid en bestrijdingsmiddelen kunnen zij steeds moeilijker een nestje en eten vinden. Daardoor zijn al 3 soorten vleermuizen verdwenen uit onze land en staan er meerdere op de rode lijst van uitstervende dieren. En dat is jammer. Want vleermuizen zijn hele toffe beesten! Ze eten bijvoorbeeld insecten en dat is best fijn als je van die prikkende muggen of griezelige spinnen af wilt. Insectenetende vleermuizen kunnen per nacht meer dan de helft van hun lichaamsgewicht aan insecten eten en besparen boeren veel geld doordat ze minder bestrijdingsmiddelen hoeven te betalen. De meeste soorten vleermuizen voeden zich met fruit, nectar, stuifmeel, insecten en sommigen eten zelfs visjes, kikkers en knaagdieren.


Vleermuizen zijn ontzettend belangrijk voor meerdere ecosystemen en zorgen bijvoorbeeld voor bestuiving. Vleermuizen zijn de enige zoogdieren op aarde die kunnen vliegen! De vleugel van een vleermuis lijkt op onze eigen hand. Tussen elke vinger van de vleermuis zit een stukje vel dat aanvoelt als ons ooglid. Er zijn ongeveer 1000 verschillende soorten vleermuizen in de wereld. Sommige vleermuizen migreren als het kouder wordt naar warmere gebieden en anderen houden een winterslaap. Niemand weet waarom alle vleermuizen op zijn kop hangen.


Vleermuizen zijn slim, nuttig en leuk

Vleermuizen zijn erg intelligent en ze leren het meeste van hun moeder. De meeste vleermuizen kunnen goed zien, zelfs in het donker en ze hebben allemaal ogen. Degenen die maar een beetje zien, gebruiken een speciaal soort sonar. Ze gebruiken hun geluid als een sonar om hun omgeving te kunnen zien. Ze volgen de geluidsgolven die weerkaatsen op vliegende insecten. De kleinste vleermuis is de hommelvleermuis die ongeveer 2 gram weegt. En de grootste vleermuis is een fruitvleermuis met een vleugelspanwijdte van 1,5 meter, die meer dan een kilo weegt. De oudste vleermuis die ooit in het wild is gevangen, was 44 jaar oud.  Afhankelijk van waar je woont, is de beste tijd om vleermuizen te zien de lente tot de vroege zomer - de dagen zijn langer en vleermuizen komen tijdens de langere schemering naar buiten.


Hoe kan jij de vleermuizen helpen

Je kunt vleermuizen een handje helpen door bijvoorbeeld een plank of een vleermuiskast op te hangen aan je huis. Als je een plank op minimaal 3 meter hoogte ophangt en ervoor zorgt er 1,5 tot 2 centimeter ruimte is tot aan de muur dan kunnen vleermuizen achter deze plank wegkruipen. Een vleermuishuis biedt nog betere bescherming. Een vleermuishuis kun je kopen maar ook heel makkelijk zelf bouwen. Hang de vleermuiskast het liefste op minimaal 3 meter hoogte en in de luwte maar met de voorzijde naar het zonlicht. Zorg er voor dat de aanvliegroute vrij is van takken of andere obstakels.


Het gebied om de vleermuiskast heen is heel belangrijk. Zet inheemse struiken en planten in je tuin die ook ‘s nachts geuren. Hier komen insecten op af die vleermuizen aantrekken. Kamperfoelie, teunisbloemen en marjolein zijn een paar voorbeelden. Natuurlijk ingerichte vijvers trekken ook insecten aan en dus vleermuizen. De meeste vleermuizen houden van het donker. Zorg er voor dat er zo min mogelijk licht op je tuin en de omgeving schijnt. Katten weten heel goed de verblijfplaatsen van vleermuizen te vinden en proberen de uit- en invliegende vleermuizen te vangen. Kattenbezitters kunnen in de zomer levens van vleermuizen redden door hun kat een uur voor zonsondergang naar binnen te halen. Dit is vooral van belang van half mei tot eind augustus.


Vivara Vleermuiskast Kortingscode Actie

vivara-vleermuiskast-kortingscode-actie

Vivara Natuurproducten geeft speciaal voor de @Vleermuishuis actie 15% korting op alle vleermuiskasten die je thuis aan je huis of in je tuin kunt ophangen. Wil jij ook een persoonlijke kortingscode? Klik dan op de knop onder dit bericht en laat het weten, dan nemen wij contact met je op en krijg je van ons je persoonlijke kortingscode. Vivara heeft ook een heel leuk doe het zelf pakket voor kinderen. Samen knutselen is leerzaam en stimuleert de creativiteit. Met het bouwpakket vleermuizenkast Igor leren kinderen bovendien meer over de natuur. Kijk op deze pagina van Vivara om een mooie Vleermuiskast uit te zoeken: https://www.vivara.nl/catalogsearch/result/?q=vleermuiskast


Hittestress bij Vleermuizen

Arnhems Peil VleermuisHuis Project

Klimaatopwarming zorgt voor hittestress bij vleermuizen.

De meeste mensen weten wel dat de huismus aan het verdwijnen is omdat de Nederlandse dakpannen nu zo gemaakt worden dat het de mus zijn nestje er niet meer in kan bouwen. Veel soorten vleermuizen bouwen ook hun nestje in gebouwen. De gebouwen die we tegenwoordig echter maken, maken dit steeds moeilijker. Sinds het vervangen van de oude kademuren voor stalen damwand zijn ook in Arnhem de slaapplekken voor vleermuizen sterk verminderd.


Daarnaast hebben de vleermuizen het moeilijker omdat het warmer wordt in steden en dorpen. Er is steeds minder groen en minder water terwijl vleermuizen dat nodig hebben in hun leefgebied. Door het verdwijnen van het groen en het water worden de steden ook nog eens warmer, water en groen zorgen immers voor verkoeling. Die hitte zorgt ervoor dat vleermuisjes hun nestjes moeten verlaten.


Om de vleermuizen een handje te helpen heeft Stichting Arnhems Peil in de Nieuwe Haven vleermuiskasten op gehangen. Vleermuizen zijn ook nuttige beestjes want het zijn natuurlijk insecten verdelgers. Mocht je dus last hebben van vliegen of spinnen, grijp dan niet naar chemische middelen, maar hang een vleermuiskast op.  Neem contact op met Arnhems Peil


Meervleermuis Meinerswijk Arnhem


Stadsblokken Meinerswijk in Arnhem is een belangrijk gebied voor de zeer zeldzame Meervleermuis. De projectontwikkelaar die in Meinerswijk nieuwebouwplannen heeft voor een groot aantal hele dure huizen van ongeveer 700 a 800.000 euro per stuk heeft ontheffing aangevraagd op de wet natuurbescherming. Door het verwijderen van de bestaande gebouwen en groen is vernietiging van vaste rust- en verblijfplaatsen onvermijdelijk en de nieuwbouwhuizen tasten de vliegroutes aan staat in de ontheffing aanvraag te lezen.


Zienswijze rondetafelgesprekken

Wij vinden het ethisch onverantwoord om een bedreigde diersoort bewust nog verder in het nauw te brengen en zouden de Meervleermuis juist graag een steuntje in de rug geven en hebben daarom tijdens het rondetafelgesprek op 7 oktober 2020 onze zienswijze ingediend. [klik hier om de video te bekijken].


Raad van State

Op 21 maart 2021 hebben we ons zeer uitgebreid onderbouwde beroep tegen het bestemmingsplan "Gebiedsontwikkeling Stadsblokken Meinerswijk" ingediend en op 24 september zullen we ons beroep toelichten voor de Raad van State.


Nacht van de Vleermuis

Nacht van de Vleermuis in Arnhem

De Internationale Nacht van de Vleermuis is een initiatief van Eurobats , de Europese organisatie voor de bescherming van vleermuizen. Meer dan 30 landen doen mee. In het laatste weekend van augustus worden al sinds 1996 in Nederland vleermuisexcursies georganiseerd. In Nederland wordt de ‘nacht’ ingevuld door Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN) van de Zoogdiervereniging. We werken hierbij samen met de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV), de Vereniging voor Natuuren Milieueducatie (IVN), Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de Landschappen, bezoekerscentra en veel vrijwillige excursieleiders. De VLEN verzamelt al deze initiatieven en publiceert de activiteit op de website nachtvandevleermuis.


VleGel

Vleermuiswerkgroep Gelderland (VleGel)

De Vleermuiswerkgroep Gelderland (afgekort VleGel) is een vereniging van mensen woonachtig in Gelderland, met een passie voor vleermuizen. Zij zijn met vleermuizen bezig in hun vrije tijd en/of in hun werk. De meeste leden wonen in Gelderland, maar er zijn ook leden die buiten de provincie wonen. VleGel organiseert bijeenkomsten waarop de leden hun ervaringen kunnen uitwisselen, hun kennis en/of vaardigheden kunnen vergroten of gezamenlijk onderzoek doen. Activiteiten zijn o.a. publieksvoorlichting, bescherming van vleermuizen in bedreigde situaties, het tellen van vleermuizen in winterverblijven, in zomerverblijven en op zolders van grote gebouwen en het afhandelen van klachten over vleermuizen.


INFO

Het Vleermuis.net

Info \\ Vleermuis.net


Nacht van de Vleermuis

Event \\ EUROBAT


EUROBATS

Nacht van de Vleermuis Facebook

Social \\ Nacht van de Vleermuis


Vivara Vleermuizen Winkel
Vivara Vleermuiskast kopen

Vleermuizen op Zoogdiervereniging

Website \\ Zoogdiervereniging


Zoogdier Vereniging Vleermuizen

Vleermuizen op Natuurmonumenten

Website \\ Natuurmonumenten


Vleermuizen en Natuurmonumenten

IVN Educatie over Vleermuizen

Website \\ IVN Natuur & Educatie


IVN Natuur Educatie en Vleermuizen

Vleermuiswerkgroep Noord-Holland

Website \\ Werkgroep NH


Hittestress bij Vleermuizen

2019-07 \\ Zoogdieren Vereniging


Documenten over Vleermuizen