Klimaatacties

ABP, HET DUURT TE LANG ACTIE


Op 25 juni 2021 zijn er in Amsterdam en Heerlen demonstraties en acties gepland om pensioenfonds ABP op te roepen om te stoppen met fossiel.


Ons huis staat in brand. De gevolgen van de klimaatcrisis worden steeds erger. ABP, het pensioenfonds van ambtenaren en leraren, gooit olie op het vuur door €17,4 miljard te investeren in de fossiele industrie.


Wij roepen pensioenfonds ABP op:

  1. Stop met het financieren van de klimaatcrisis: divesteer uit olie, kolen en gas
  2. Investeer in rechtvaardige oplossingen voor de klimaatcrisis


Meer weten over deze actie?

Ga naar:  gofossilfree.org/nl/duurt-te-lang


2021-06-25-klimaatcoalitie-abp-het-duurt-te-lang-actie-foto

Komt straks jouw eigen pensioen van het ABP? Je moet er toch niet aan denken dat je oudedagvoorziening ervoor zorgt dat jouw eigen kinderen en kleinkinderen geen leefbare toekomst meer zullen hebben?! Daarom roepen wij de aandeelhouders op om fossiel te laten vallen.


Wij eisen echte oplossingen en eerlijk herstel. Daarom gaan wij de straat op! 

Doe je mee? Meld je aan.


SHELL MUST FALL ACTIE


Op 18 mei 2021 zijn een groot aantal landelijke en wereldwijde demonstraties en acties uitgevoerd waarin werd opgeroepen Shell te ontmantelen en een wereld zonder Shell te realiseren.


Onder de noemer Shell Must Fall werken verschillende groepen, waaronder Code Rood, Climate Liberation Bloc (CLuB), Gastivists, Fossil Free Culture NL, Extinction Rebellion en organisaties van de Klimaatcoalitie samen aan een toekomst zonder Shell. Ook vanuit het buitenland hebben groepen  actief bijgedragen aan de campagne en de geplande massale acties.


Die actie is vooraf gegaan met een ‘alternatieve aandeelhouders vergadering’, waarin burgers, wetenschappers, opiniemakers en afgevaardigden van lokale gemeenschappen die direct te maken hebben met Shell, besproken hebben wat er nodig is om een multinational als Shell te stoppen en hoe een toekomst zonder Shell er uit kan zien. 


De ontmanteling van Shell is noodzakelijk om verdere klimaatverandering te stoppen, gezien Shell’s lange geschiedenis van ontkennen, greenwashing, corruptie, belastingontduiking en mensenrechtenschendingen.  


Wij eisen echte oplossingen en eerlijk herstel.  Als wij zeggen dat we Shell met alle mogelijke middelen moeten ontmantelen, impliceren we daarmee ook de ontmanteling van het kapitalistische, koloniale systeem van uitbuiting waaruit Shell is ontstaan en waarin Shell heeft kunnen gedijen ten koste van mensen en de planeet. Mee eens? Meld je dan aan.


Pak het kroontje af van Shell

BNNVARA actie


Shell heet eigenlijk Royal Dutch Shell, oftewel Koninklijke Shell. Dat zogenaamde predicaat ‘Koninklijk’ is een blijk van respect, waardering en vertrouwen van de koning. Hij kent dit predicaat officieel alleen toe aan bedrijven die zich netjes gedragen en ‘niets doen wat hun reputatie zal schaden’


Maar Shell gedraagt zich dus helemaal niet zo netjes. Ze doen zelfs heel veel dingen die de reputatie schaden, bijvoorbeeld olierampen veroorzaken in Nigeria met dramatische gevolgen, of gas winnen in Groningen ten koste van de lokale bevolking. Om nog maar niet te spreken van Shells slechte invloed op klimaat en milieu. BNN VARA heeft een succesvolle actie opgestart om de koning te verzoeken om Shell het kroontje af te pakken. Doe je met ons mee?