Contact
 
 
 
 
 
 

Stichting Arnhems Peil

 

Bezoekadres

Westervoortsedijk 85

6827 AW Arnhem

 

E-mail: contact@arnhemspeil.nl

KVK nummer: 5163977

Statuten: arnhemspeil


 

Bestuursleden

 

De bestuursleden zijn:

  • Marloes Spaander
  • Ronald Schout
  • Jeroen Spaander

Havendienst Arnhem

 

Bezoekadres

Snelliusweg 60,

6827 DH Arnhem

 

E-mail: haven@arnhem.nl

Telefoon: 026 377 55 10

Marifoon: VHF kanaal 12

Website: www.havenarnhem.nl

 

Havenmeesters

 

De havenmeesters zijn:

  • Jelle Brink
  • Neil Sneezum
  • Berdie de Ruiter.

Wie zijn wij

 

Wij zijn Marloes & Jeroen en wonen op onze woonboot in de Nieuwe Haven van Arnhem. In 2017 zijn we in Mexico getrouwd op een surfboard in de Stille Ocean.

 

Onze woonboot is oorspronkelijk een passagierschip gebouwd rond 1910 voor de Nederlandse rivieren en komt waarschijnlijk van de helling van de ASM-haven.

Rond 1970 heeft het schip eerst als disco en later als coffeeshop dienst gedaan in de haven van Amsterdam en is vervolgens weer in Arnhem terug gekomen.

 

In 1999 hebben we onze woonboot van een familielid overgenomen en hebben er vervolgens 20 jaar lang al onze tijd en ons geld in gestoken om deze om te bouwen tot onze Sealiberty Bed & Breakfast.

 

Marloes en Jeroen ArnhemsPeil

Naast het werk voor Arnhems Peil en het gevecht tegen de biomassacentrale geeft Marloes als freelancer les op de Hogeschool Utrecht en is projectondersteuner van het energeloket 'Het Nieuwe Wonen Rivierenland'  van de energieco√∂peratie in de regio van Geldermalsen.

 

Jeroen zit in de IT en runt zijn eigen bedrijf EDSP waarmee hij IT-diensten levert aan bedrijven en overheid. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de Tawergha stichting die ondersteuning levert aan de inwoners van een dorp in Libie waar hij in zijn jeugd 8 jaar gewoont heeft en dat in 2011 door rebellen met de grond gelijk gemaakt werd.

 

We zijn beiden fervent surfers en vanaf eind 2020 staat onze oneindige wereldreis op de planning waarbij we met een elektrisch aangedreven vrachtautootje alle surfspots op aarde af zullen reizen. Indien je dit interessant vindt, kun je ons volgen op facebook, youtube of via onze CheekySurf website.

 

Voor ons werk voor de rivieren en havens in Arnhem kun je ons volgen op de facebookpagina van Arnhems Peil.


Ons derde bestuurslid is Ronald Schout. Ronald is ook een woonbootbewoner van de Nieuwe Haven. Hij is een man die van weinig iets moois kan maken en hij woont met zijn dochter op een mooie plek met veel natuur. Echter ligt ook hij op een gevaarlijke en ongewenste plek en hij heeft zelfs geen gwl-voorzieningen. Omdat hij zijn dochter een veilige leefplek wil kunnen bieden vecht hij hard mee in Stichting Arnhems Peil om een veilige plek te regelen voor de woonbootbewoners en om te voorkomen dat er een biomassacentrale op een paar honderd meter van zijn huis en van de rest van de bewoners zal komen. Ronald is niet iemand die graag op de voorgrond staat en wij zijn erg blij met zijn grote inzet achter de coulissen. 

Wat is ons doel

 

Begin deze eeuw kwam de gemeente Arnhem tot de conclusie dat er geen beleid was m.b.t. ligplaatsen voor woonboten en dat hierdoor ongewenste situaties ontstonden. De ambtenaren van de gemeente Arnhem hebben daarop op een niet zo nette manier getracht om het gebrek aan regelgeving te herstellen door een aantal woonbootbewoners het mes op de keel te zetten.


Alle woonbootbewoners in de gemeente Arnhem hebben zich vervolgens verenigd in de overkoepelende bewoners vereniging "Normaal Arnhems Peil".


Wij hebben het eerste jaar van het NAP als notaris gefunctioneerd en hebben de notulen van elk overleg opgemaakt. Ook hebben we de Nieuwe haven in het NAP vertegenwoordigd. De brieven brachten we toen nog met het bootje langs.

 

Marloes en Jeroen ArnhemsPeil

In 2007 heeft de gemeente voor alle bestaande ligplaatsen een vergunning afgegeven en is daarnaast een resultaat en inspanningsverplichting aangegaan om binnen 5 jaar voor 35 woonboten uitzicht te bieden op een nieuwe ligplaats aangezien die zich volgens de gemeente op ongewenste locaties bevonden met betrekking tot veiligheid.

 

Meer als een decennium later wacht de helft van de woonbootbewoners nog altijd op die beloofde veilige en gewenste woonbootlocatie. Dit zou op zich geen probleem zijn geweest indien de ontwikkelingen in de Nieuwe haven van Arnhem ook stil hadden blijven staan.  Dit is echter niet het geval geweest.


Sinds het begin van deze eeuw is er veel veranderd in de Nieuwe haven van Arnhem. De schepen zijn veel groter geworden, de witte vloot (bijna het volledige arsenaal aan Nederlandse passagierschepen) heeft een thuishaven gevonden in de Nieuwehaven en het aantal olietankers wat de haven aandoet is verdubbeld. Daarnaast is de bedrijvigheid ook flink toegenomen en is er o.a. een flinke scheepswerf/reparatiebedrijf bijgekomen.

 

Sinds de eeuwwisseling zijn er drie (2004, 2009, 2018) onafhankelijke veiligheidsonderzoeken uitgevoerd in opdracht van de gemeente Arnhem waaruit zeer duidelijk naar voren komt dat de veiligheid in het geding is en de situatie elk jaar verslechterd.

De woonbootbewoners op de ongewenst verklaarde locaties komen daardoor steeds meer in het nauw te zitten.

 

Halverwege 2017 werd onze woonboot drie keer achter elkaar aangevaren door een olietanker van de Shell met een flink trauma en meer als 25.000 euro schade als gevolg. Ondanks dat we de gemeente al meerdere keren hadden gewaarschuwd voor het gevaar (zonder enig gevolg) kwam de aanvaring toch als een flinke wake-up call.

 

Vanaf het moment van de aanvaring hebben we onze inzet verdubbeld en we stoppen niet totdat de laatste woonbootbewoner zijn beloofde gewenste en veilige locatie heeft gekregen. De afgelopen 15 jaar heeft de gemeente Arnhem deze kwetsbare groep met bewoners ontzettend veel onrecht aangedaan. Wij hebben dit onrecht vastgelegd en zijn voor diegene die zichzelf niet meer kunnen verdedigen (i.v.m. ouderdom, gezondheidsproblemen of het ontbreken van een rechtsbijstandverzekering) op de bres gesprongen. De nationale ombudsman ondersteunt ons hierbij en we zijn dankbaar voor uw medeleven.

 

We hebben de hoop dat het huidige gemeente bestuur de problemen met de woonboten op de niet gewenste locaties nog voor het einde van 2020 opgelost zal hebben. Deze website en de bijbehorende facebook pagina zullen vervolgens nog ingezet worden voor de leuke en interessante rivier en haven gerelateerde nieuwsberichten en ons werk waarmee wij de belangen behartigen van de mens, de natuur en het klimaat in de omgeving van de rivieren en haven van de gemeente Arnhem. Lees hier meer over onze acties.

We horen graag jullie mening op de 
facebook pagina van Nieuw Arnhems Peil.

Groetjes

Ronald, Marloes enJeroen

Namens Stichting Arnhems Peil